вторник, 2 юни 2015 г.

ИЗЛОЖБА НАСТУДЕНТИ ОТ СПЕЦИАЛНОСТ ТЕКСТИЛ -ИЗКУСТВО И ДИЗАЙН В ГАЛЕРИЯ МИСИЯТА



ПРОЦЕСИ   
                                                                                                                                                                      04.06 – 13.06. 2015  

галерия Мисията
Министерство на външните работи

 
                                                     ОТКРИВАНЕ: 04.06. 2015 – 18.00

Изложбата представя творби на студенти от І-ви и ІІІ-ти курс от специалност Текстил- изкуство и дизайн (НХА) с ръководител проф. Анна Бояджиева. Експозицията показва елементите на творческите процеси свързани с учебната програма на съответния курс на обучение, а именно усвояване принципите на двумерното и пространствено текстилно изкуство. 
Специалност Текстил е основана през 1960 г. от проф. Марин Върбанов – изключителен творец, преподавател и изразител на новите форми в текстилното изкуство. Това са и годините на бурната промяна на изкуството в световен план, която предопределя развитието на новата специалност като търсеща новаторски решения, изследваща националната традиция и изпълнена с професионализъм и творческа страст.
Днес, вдъхновени от  това наследство, преподавателите и студентите следват не лекия път на съвременни творци, които  предусещат световните тенденции в областта на текстилното изкуство и дизайн.                                                                                                                                                                                                        
В показаните творби  студентите експериментират с различни материали, изразни средства, технологии, за да изведат своите артистични идеи. Експонирани са двуизмерни произведения, предназначени за стена и обекти, инсталирани в пространството, както и интерактивни инсталации.
Необходимостта да се погледне на художествения текстил по нов начин вълнува младите автори, предизвиква тяхната креативна енергия и ги провокира към новаторски художествени решения.  Така те създават не само новото лице на текстила, но и на съвременното българско изкуство.
Участници:  Анна Киркова, Анелия Петрова, Виктория Василева, Емилия Господинова, Йоанна Атанасова, Мария Василева, Петя Желязкова, Петя Маркова (студенти ІІІ-ти курс) Елисавета Ангелова, Деница Боева (студенти І-ви курс)
Проф. Анна Бояджиева – ръководител на катедра Текстил                                                                        
Д-р Мила Стоева – хон. асистент