четвъртък, 14 ноември 2013 г.

BREAKTHROUGH - ИЗЛОЖБА




BREAKTHROUGH
*АРТ ЦЕНТЪР ЮЗИНА РАЗЧУПВА ГРАНИЦИТЕ НА СЪВРЕМЕННОТО ИЗКУСТВО

                  

                                                                                    “When love breaks up 
 When the dawn light wakes up
A new life is born
Somehow I have to make this final breakthrough
Now
            BREAKTHROUGH , QUEEN
           
Арт център Юзина в партньорство с Национална Художествена Академия стартира официално с изложбата BREAKHTROUGH („РАЗЧУПВАНЕ”), която ще бъде открита на 20 ноември от 19:00 часа в закрития атриум на бизнес сградата Сердика Офиси на бул. Ситняково 48. Изложбата може да бъде разгледана от всички ценители на съвременното изкуство  до 8 декември.
Водещи преподаватели и техните студенти от Националната Художествена Академия се обединяват в обща изложба, за да представят своите виждания за разчупване на границите във всякакъв смисъл.
Изявата е по идея на д-р Вержиния Маркарова и е част от научно изследване. Целта му е чрез оригинални художествени инсталации от текстил и рециклирани материали да бъдат изследвани границите на човешкото възприятие чрез разчупването на всичко, което сме приели за константна даденост.
“Чрез изложбата BREAKTHROUGH, или разчупване/пробив в превод от английски език, галерия „Юзина” обявява своята трансформация в Арт център Юзина. Новият ни фокус  ще бъде поставянето на акцента върху идеите и хората, а не върху границите и местата. Оставаме верни на мисията да служим като “електрогенератор” за съвременното изкуство и желанието да работим в единомислие и синхрон с различни екипи и културни институции.”, обяви Десислава Монева, основател и директор на Арт център Юзина .
В контекста на социално-политическите процеси в нашата държава и по света все повече се улавя необходимостта  идеите на изкуството да се доближават до широк кръг от хора и да стават достъпни в общуването си.
Избраните 15 инсталации визуализират проблематиката, върху която работи екипът на Арт център Юзина:
  • Проф. Анна Бояджиева е представена с инсталация от екоматериали, чрез които изследва идеята за различните реалности на материите, като ги поставя в непривичен контекст и изследва способността им да носят нов смисъл и идея.
  • Д-р Вержиния Маркарова – внушава чрез работата си, че в изкуството няма граници и убедително разчупва всички клишета. Тя беше един от избраните автори, които участваха в мащабна изложба преди месец в китайския културен център град Ханджоу на престижно текстилното триенале и нейна работа стана притежание на “Джъдзянг Арт Музеум”.
  • Проф. Георги Янков ще видим отново, служещ си с основното оръжие на авангарда – “визуалният виц”, както Свилен Стефанов го определя – автор, който балансира между сериозното и шегата по брилянтен начин.
  • Яна Калчева, студентка в художествената академия, представя инсталацията “Периоди”, с която миналата година печели голямата награда за най-добър дипломен проект сред бакалаврите в полза на колекцията на известна банка. Яна създава висящи във въздуха, докосващи земята или струпани и лежащи върху нея, цветни вериги. Те са символ на бързо променящите се етапи от живота ни, понякога разхвърляни, понякога синхронно свързани.
  • В изложбата BREAKTHROUGH са включени също текстилни произведения на Станислава Стоянова, инсталации на студентите Ива Симеонова, Елина Михайлова, Ива Генчева, Габриела Миланова, Стела Гечева, Стефания Крумова.
  •  
    текст: д-р. Верджиния Маркарова  
     
     
    Проф. Анна Бояджиева, Ранена природа, 2012 г.
     
    Д-р. Верджиния Маркарова, Светлината на цвета, 2002 г.