петък, 25 март 2016 г.

Изложба и уъркшоп ,съвместен проект

Първият съвместен проект на специалностите Текстил - изкуство и дизайн и Мода в НХА, представен в артистичното пространство Иван Асен 22. Изложба "Геометрия на ботаническата градина" с авторски десени на студентите от специалност "Текстил - изкуство и дизайн", претворени в артистични облекла от студентите от специалност "Мода". Изложбата продължава и следващата седмица, а през уикенда в часовете от 13.00 до 17.00 ще бъде проведен уъркшоп по ситопечат. Заповядайте!



Изложбата 'ГЕОМЕТРИЯ НА БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА' представя авторски текстилни проекти на студенти от втори курс и магистри от катедра „Текстил – изкуство и дизайн” и дизайнерски облекла и модни илюстрации на студенти от трети курс на катедра „Мода” към Националната Художествена Академия, София. Ръководители на проекта са Мила Стоева, Катерина Цанева, Александър Гергинов.

Темата е вдъхновена от тенденциите за пролет-лято 2016, с подчертано присъствие на геометрични и флорални мотиви, които са пречупени през водната повърхност. Темата съчетава геометричните линии в силуета, както и характерните декоративни форми в щампите, ръчните рисунки и многообразните растителни вариации на сезона. От друга страна водата и водните повърхности са едни от новите предложения за сезона, като по този начин създават разнообразие и алтернативна гледна точка към отразяването на изображението. Съчетавайки тези разнородни посоки, студентите изграждат една цветна, еклектична и динамична визия, като я синтезират в серия облекла и модни илюстрации.

На база на представени тенденции всеки студент от специалност „Текстил – изкуство и дизайн” създава авторски проект за десен. Вследствие десените са напечатани в цветови вариации. Съответните платове са раздадени на студентите от специалност мода, като тези платове са и отправна точка за индивидуалната колекция и серия от модни илюстрации на всеки студент.

Авторски десени на: Василена Манолакева, Деница Боева, Елена Янкова, Михаела Захариева, Ния Якимова, Теодора Манчорова.
Дизайн и илюстрации на: Александра Петрова, Александра Янакиева, Александрина Дерменджийска, Велиана Лобошка, Мария Делчев, Петя Стоянова, Радко Стайков, Стефани Тодорова, Теодора Лазарова, Християна Димитрова, Цветелина Абаджиева.

ОТКРИВАНЕ: четвъртък, 24.03.2016 от 19:00 ч.
Работно време: петък, 25.03. от 16:00-20:00 ч.,
събота, 26.03. от 12:00-20:00 ч.,
неделя, 27.03. от 12:00-20:00 ч.,
понеделник, 28.03. от 16:00-20:00 ч.

В събота, 26.03. в шоурума на ИВАН АСЕН 22 ще се проведе УОРКШОП ПО СИТОПЕЧАТ с водещи Мила Стоева и Елена Янкова (за информация за записване моля следете допълнителното събитие).